ruissämpylät

Olen ruisleipien suurkuluttaja. Kaikki käy, palat, limput, jälkiuunileivät jne. jne. Koskaan en ole vielä juuresta ruisleipää leiponut, tuntuu liian haastavalta leipoa leipää kymmenen kertaa ennen kuin ruisleivän maku alkaa olla hyvä :) Kyllä varmasti alan juuren tekoa opettelemaan. Tänään tein helppoja ruissämpylöitä samaan tyyliin kun aikaisempia speltti-kaura-porkkanasämpylöitä :)


Ruissämpylät (20kpl)

5 dl maitoa
2,5 dl ruishiutaleita
(1dl vettä tarvittaessa)
1,5 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 palahiiva
3 dl spelttijauhoja
5-7 dl tummia tai vaaleita vehnäjauhoja
0,5 dl sulaa voita

Valmista puuro mikrossa maidosta ja hiutaleista. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja lisää suola, siirappi sekä hiiva. (Jos puuro ehtii jäähtyä, niinkuin minulle kävi, lisää tönkköön puuroon hanakuumaa vettä sopiva määrä, että puuro notkistuu ja lämpenee.) Anna "juuren" tekeytyä liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia, tämä tekee makua sämpylään. Lisää kuplivaan juureen loput ainekset ja leivo pehmeä taikina sämpylöiksi jauhojen avulla. Kohota sämpylöitä vielä liinan alla ja paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.


Näistä sämpylöistä tuli tosi maistuvia, ei nyt ruisleivän tasoa mutta kaurasämpylöitä "suolaisempia". On muuten aika hyvä juttu tämä reseptien arkistointi, sillä täältä ne löytyy minullekin kun seuraavan kerran tekee mieli :) Ongelmana vaan on se, että miksi sitä aina pitää tehdä jotain uusiksi, ei muka kelepaa jo toimivat reseptit ü