speltti

Kiinnostun nopeasti aina kaikesta uudesta. Tämä nyt ei ole mikään uusi asia, mutta minulle on :) Vaikka olen leiponut paljon, en silti tiedä puoliakaan kaikista raaka-aineista, joita leipomiseen on tarjolla. Uusi ruoka-aineystäväni on siis speltti. Spelttihän on alkuvehnä, eli spelttijauhot ovat kuin vehnäjauhoja, speltti vaan on vehnää vanhempi vilja. Speltti on ravinnerikkaampi vaihtoehto ja maultaan voimakkaampi, näin minä olen ensikokemukselta ajatellut :)


Näissä sämpylöissä on kaurapuuropohja, porkkanaraastetta sekä spelttijauhoja. Jätin sämpylätaikinan aika pehmeäksi enkä pyöritellyt niistä pullia, vaan revin löysästä taikinapitkosta paloja pellille. Sämpylöiden sisus jäi tosi mehukkaaksi ja pinnasta tuli rapea :) Voin sanoa että oli todella herkkua! Speltin maku on jopa lähellä pähkinäistä, joten sämpylöissä oli vehnäsämpylöihin verrattuna paljon enemmän makua.


Kaura-porkkana-spelttisämpylät (mulla tuli 18 kpl)

n. 5dl kaurapuuroa
2 isoa porkkanaa raastettuna
2 dl vettä
loraus siirappia
2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
4 dl spelttijauhoja
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sulaa voita

Valmista kaurapuuro. Sekoita joukkoon porkkanaraaste, siirappi, suola ja vesi. (Jos käytät aamulla ylijäänyttä puuroa, sekoita siihen vesi kuumana.) Lisää kulhoon kuivahiiva sekoitettuna pieneen määrään jauhoja. Lisää jauhoja vähitellen (ensin speltit ja sitten vehnät taikinan tunnusta riippuen) ja loppuvaiheessa lisää voisula. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöiksi vehnäjauhoja apuna käyttäen ja kohota taas pellillä jonkin aikaa. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa n. 15 minuuttia riippuen sämpylöiden koosta.

Reseptin kaikki määrät on suurpiirteisiä, koska muistelin ohjeen jälkeen päin :)


Mun mies suhtautuu aika nihkeästi kaikkeen uuteen, varsinkin jos kyse on jostain "hippi"-jutusta. Siksi ehkä kokeilen aika vaivihkaa näitä juttuja :D En sen enempää halua itsekään avata omia arvojani näissä asioissa, mutta sen verran voin sanoa että aika luonnonläheinen kuitenkin olen - se varmasti näkyy puutarhahaaveissani ja muussa sellaisessa. Eli palatakseni mieheen, sain näistä sämpylöistä palautetta: "Onko näissä sämpylöissä jotain erikoisia jauhoja?" Minä: "Ei oo, kauraa ja porkkanaa on." Mies: "Aika tosi hyviä." ;) Vähän huijasin, mutta ajattelin tällain maanläheisesti ensin lähestyä jauhoasiaan. :P

Yksi asia, jonka olen saanut miehelle yllättävän hyvin opetettua on kierrätys! Alkuun piti vähän muistuttaa, mikä jäte palaa, mitkä kaikki on biojätettä jne. Aika hyvin maalaisjärjellä menee oikeisiin paikkoihin jätteet :) Meillä kun ei olekaan kuin 7 eri keräysastiaa. Aika vaivatonta hommaa se on, kun on pienestä sen oppinut.

Huh, tämän päivän urakka oli tässä:


Noita kangastilkkuja kertyy! Käytän suunnittelussa paljon kangasta eli teen aina proton ennen kuin valmistan tuotteen, joten kaikenlaisia kankaita tarttee. Sain vuosia sitten siskolta ison määrän kangastilkkuja ja sen jälkeen niitä vaan on kertynyt, kaapissa oli jätesäkillinen sekalaista tilkkua. Kyllä aivastutti :)


Siinä minun pikkuinen <3 Jadellakin on kesä alkanut kun saa olla pihalla yksinään :) Makoilee tyytyväisenä auringonpaisteessa nyt, kun saatiin piha aidattua. Ja eilen oli viimeinen päivä harjottelua ja koulu alkaa olla pulkassa :) Aika hieno fiilis!

Mielipidekysymys: Haluaisitteko reseptit postaamiini leipomuksiin? Laittakaa kommenttiboksiin viestiä :)
Ilmeisesti reseptit kelpaavat, joten lisäsin sämpyläohjeen tähänkin :)