frakki


Tämä oli ensimmäinen vaatturin työni. Kouluaikana opiskelin etikettipukeutumista, mutta myönnän: tuli avattua etikettikirja frakkia suunnitellessa ja tehdessä. Etikettipukeutuminen on täynnä pieniä tärkeitä yksityiskohtia, jotka on otettava huomioon. Esimerkki: frakkitakki on auki kämmenen leveyden verran ja etuhelma on 25 mm korkeammalla kuin liivin etuhelma.


Miesten juhlavimpaan pukuun frakkiin kuuluu takki, housut ja liivi. Tietysti myös frakkipaita ja rusetti, mutta niitä en tehnyt itse. Puku tilattiin väitösjuhlaan eli liivin väri on musta - hääpuvussa se on valkoinen.

Haastavinta oli ehdottomasti välineelliset jutut: teen työni kotikoneilla eli minulla ei ollut mahdollisuutta esimerkiksi tärkätä kaulusta. Parasta on kokonaisuus, jossa näkyy kehittyneet taitoni: kaavotin ja ompelin housutkin melko rutiinilla.


Tämä työ oli minulle kunnianosoitus: tarvitaan täydellistä luottamusta asiakkaalta tilata suunnittelijalta frakin kaltainen kokonaisuus. Kyllä minua jännitti, mutta tämän tilaisuuden halusin ehdottomasti ottaa omakseni! Ajatella, nyt taidoillani voisi tehdä morsiamen puvun lisäksi sulhasen puvun!