vanhanajan vaatteet

30-luku -projektini vaatteet palautuivat minulle huoltoon kahden kuvauspäivän jälkeen. Samalla sitten kuvasin nämä itselleni "tuotekuviksi". Myöhemmin, kun saadaan vielä viimeiset kuvaukset tehtyä, saan oikeita miljöökuvia mallien päällä näistä teillekin nähtäväksi :) Niissä vaatteet tulevat paremmin esille kuin näissä hengarikuvissa.


Vaatteiden suunnittelussa innoitti kovasti vanhat kuvat, joita löysin netistä ja kirjoista. Projektin tilaaja käyttää kuvia kirjoissa kuvituksena, eli tärkeää oli myös ottaa huomioon tekstien sisältö ja sitä yhdessä pohdittiin. Tässä mekossa on esimerkiksi käytetty ideoita, joita löytyi oikeasti tarinoista ja suvun kuvista. Muun muassa villan näköinen ruudullinen kangas ja suuret napit edessä :)


Tämä asu on nuorimman mallin, 2-vuotiaan. Kun löysin tuon housukankaan Jokipiin Pellavatehtaalta, olin varma että haluan tehdä siitä juuri nämä pussishortsit. Henkseleiden malli on kuvien innoittamana suunniteltu. Paita on myös aikaan sopiva puuvillapaita.


Isomman pojan asussa löytyy myös pellavahousut samasta kankaasta, nämä vaan pitkää mallia. Paita perinteinen vaarinpaita, joita tuohon aikaan on jo pellolla käytetty :) Halusin myös jokaisesta paidasta tehdä erinlaiset, jotta kirjo on monipuolinen, kyllä 30-luvulla Suomessa on jo osattu ommella!


8-vuotiaan tytön essuasu :) Tähän halusin juuri sitä maatalon emäntä -lookia, ja asu koostuu pitkästä puuvilla-alusmekosta ja päälle solmittavasta essuhameesta. Jokaisella naisella ja isommalla tytöllä oli aina essu. Tästä asusta tuli jotenkin niin tyypillinen tuon ajan kokonaisuus.


Myös 8-vuotiaan pojan asu muistuttaa aikuisen vaatetusta. Tuohon aikaan lapset aloittivat kotityöt paljon nuorempana kuin nykyään, ja tämän kokoinen poika oli jo miesten hommissa muiden mukana. Siksipä suunnittelin tämän housu-liivi-puvun ja flanelli-kauluspaidan, joka on perinteinen miehen asu. Kuvauksissa vyöllä roikkui puukko ja poika heilui hangon varressa heinätöissä :)

Tuntui, että kuvauksissa lapset osasi heittäytyä aika hyvin tuohon aikaan 80 vuotta sitten. Itsekin olin yhtä innoissani lasten kysymyksistä, että mikä tää on, mitä tällä on tehty :) Lasten mielestä oli ihan parasta heinäpellot ja ladot. Mielestäni jokaisen lapsen pitäisi kokea aika ennen tietokonetta tuon ajan tamineissa :)