pukeutuminen raskaana

Tässäpä blogiaihetta äideille, tuleville ja oleville :) Mä yritin raskauden alkuvaiheilla etsiä tietoa raskauspukeutumisesta, mutta siitä ei ole ollenkaan kirjoiteltu! Eikö tulevat äidit ole kiinnostuneet siististä ulkonäöstä? Vai onko kyse siitä, että kasvaa niin vauhdilla ettei enää ymmärrä mikä sopisi päälle? Minusta raskauden aikana tulisi myös nauttia elämästä kaikilla osa-alueilla, ja ehdottomasti tulleista muodoista :)

Raskaus kyllä vie aiemman ulkomuodon hetkellisesti kokonaan. Minunkin vyötärönympärys on kaksinkertainen aiempaan :D Kuulostaa vaateongelmalta! Ja sama mihin kauppaan menet, farkut ei istu, mammafarkut on ihania malliltaan ainakin 10 vuotta vanhoja (tarkoitettu kai vanhemmille äideille), paitamallit, jotka sopisivat koonsa puolesta päälle, on järkyttäviä telttoja ja näyttää siltä, että olisit vaan lihonut kymmenen kiloa samalla sekunnilla. No, totuushan on se, että olet lihonut, mutta kuinka näyttää hyvinvoivalta ja onnelliselta myös ulospäin? Eikä siltä, että yritin vaan mahtua johonkin vaatteisiin, mutten kyllä nauti yhtään olostani näissä. Sitä haluaisin hieman valottaa.

En ymmärrä, miten joku suostuu laittaa miehen vaatteita päälle raskauden aikana :D Okei, myönnän, lainasin yksi päivä tuulihousuja kun omat ei enää mahtuneet ;) Sain sellaiset naurut peilikuvaltani, että en sitten toista kertaa lainannut... :D


Raskaana oleville tarjotaan joka nettikaupassa aikalailla samoja vaatteita. Ihmettelin jo vuosia sitten, miksi H&M:n kuvastossa on satoja sivuja, mutta vain yksi aukeama mammavaatteita? Niinkuin olisi olemassa vain yksi samasta tyylistä pitävä ihmisryhmä, jotka ovat raskaana. Tarjolla on pitkää kauluspaitaa, V-kaula-aukkoisia kietasumallin tunikoja, suoralahkeisia farkkuja maharesorilla, ehkä yksi farkkuhame. Kerran ihmettelin ääneenkin tätä kietasutunikaa, ja sain kuulla että sillä on hyvä imettää - joo, ehkä ihan hyvä pointti, mutta miksi sellaista pidetään myös raskaana sitten? Että näytettäisiin jo valmiiksi äidillisesti maitobaarilta? :P Nämä ovat minun pohdintojani, ei siis mitään yleisiä käsityksiä.

kollaasien vaatteet kerätty H&Mn ja Elloksen verkkokaupoista

Raskaana ollessa joka puolella painotetaan äidin hyvää oloa. Annetaan neuvoja, että sen verran touhuat kun hyvältä tuntuu, ja nuku enemmän jos väsyttää, nauti olostasi, älä anna kasvavan lapsen tuntea stressiäsi vaan lievitä sitä kaikin mahdollisin keinoin. Mutta kyllä se vähän tahtoo stressata, jos vaatekaappi on täynnä vaatteita, jotka ei vaan mahdu päälle. Minusta tuntui, että joku oli vaihtanut vaatekaappini sisällön ja muuttanut kaikki vaatteet ihan oudoiksi - mikään niistä ei vaan enää istu. Tässä kohtaa suurin osa varmaan ajattelee, että voi kun on pinnalliset ongelmat, mutta kuvitteleppa itse lähteväsi töihin esimerkiksi vaateliikkeeseen ihan liian pienissä vaatteissa? :) Kyllä siitä tulee ongelma muillekin.

Olen raskauden aikana tehnyt koko ajan töitä ja opiskellut. Jatkuvasti tulee tilanteita, joissa täytyy näyttää edustavalta. Toki sitä voi piiloutua telttoihin, mutta olen ihminen, joka kuitenkin on aina välittänyt vaatteista, niin halusin kääntää tämänkin vaateongelman haasteeksi itselleni. Halusin näyttää, että maha ei minua ahdista, niin kun ei teekkään, vaan näytän ulospäin yhtä hyvältä kun itselleni sisältä :) Ehkä juuri sen vuoksi saan paljon kommenttia, että vau mikä maha, koska kannan sen osana minua. Se kuuluu minuun.


Tein hiljattain asiakkaalleni raskausmekon. Toiveena oli raskausmekko, joka menisi monenkokoisen mahan kanssa. No kokemusta itsellä ei ole kun kahdesta aiemmasta tekemästäni raskausmekosta itselle, mutta olen niistä molemmasta ollut niin tyytyväinen. Uskalsin siis laskostettua helmamallia suositella. Klassinen kotelomekko, josta yläselästä löytyy rusettiyksityiskohta. Yksinkertainen, mutta kaunis ja yksilöllinen :) Tällä mekolla kehtaa esitellä mahakumpua juhlissa kuin juhlissa.


Miten sitten olen itse pukeutunut raskausajan? Alkuun käytin ainoastaan Dr. Denim -merkkisiä farkkuleggingsejä. Ne olivat ainoat housut, jotka ei puristanut vyötäröltä. Siinä vaiheessa kun maha alkoi näkyä, aloin tuskastua ja hankin ensimmäiset ja viimeiset raskaushousut ü Ne olivat kivat, mutta kesän alkava lämpö ei houkuttanut enää lyömään housuja jalkaan. Alkoi mekkokausi ü Ylläolevassa kuvassa näkyyvä maximekko on ollut kovassa käytössä. Ja hankittua on tullut muutama mekko lisää kesän aikana :) Olen myös oppinut käyttämään leggingsejä, ne ovat mielestäni aina olleet yöhousut. Mutta jostain syystä mukavuus on ottanut vallan pukeutumisessa ;)

Sopivien paitojen hankkiminen on ollut haaste! H&M:ltä olen löytänyt pitkiä toppeja ja t-paitoja, jotka isommassa koossa on mahtunut päälle. Sen kanssa kuviolliset legginsit - aika tavanomainen ratkaisuni. (Varsinkin, kun yläosa on joka tapauksessa suuri, voi alaosaa kokonaisuudesta korostaa väreillä ja kuoseilla.) Myös muutama löytö tuli tehtyä leveähelmaisista tunikoista, joissa on empirelinjainen helma eli rintojen alapuolelta levenevä. Empirelinja sopii hyvin raskausvartalolle, sillä se erottaa sopusuhtaisen yläkropan valtavasta mahasta :) Suoraan A-linjainen yläosa korostaa usein vatsakumpua ei toivotulla tavalla. (Telttamallin paitoihin voi laittaa nauhan sitomaan yläosan kiinni vartaloon, kuten ensimmäisen kollaasin kauluspaidassa.)

Olen ennen raskautta ollut tosi hoikka vyötäröltä, joten en ole voinut pitää mitään aiemmista vaatteistani raskausaikana. Ainoastaan takit on käyttökelpoisia - kesällä kun päälle nakattava rotsi voi olla aina auki :) Vaatteita raskausajaksi ei kuitenkaan tarvitse hankkia kaapillista. Vinkkinä kiinnittäisin huomiota perushankintoihin, pitkiin trikoo-yläosiin ja mukavavyötäröisiin alaosiin, muutama maximekko ja silmäämiellyttävät omantyyliset paidat - yhdistelen näitä neljää perusvaatetta erilaisiksi asuiksi takkien ja asusteiden avulla. Simple and comfort! :)

Toivottavasti tästä tekstistä oli raskausmahaisille jotain hyötyä :) Olen itse aika tylsä pukeutuja - tykkään pysyä aika luonnollisissa vaatevalinnoissa, joten minun päältä ei kyllä löydä niitä näyttäviä ratkaisuja. Näen niitä mieluummin tulevaisuudessa näyttävien asiakkaideni päällä ;)

Ihanaa raskausaikaa odottaville sekä onnea siitä haaveileville. <3